Narkaus

Nu blommar det!

Nu blommar mina svärmorstungor och apostlaliljor! Klassiska krukväxter som funnits i svenska hem i flera decennier.

Svärmorstungan är – förutom att vara vacker med sina gröna tigrerade blad – även en bra luftrenare. Den blommar en gång per år om man har tur med små vita blommor som doftar ljuvligt på en stängel som är klistrig av söt växtsav. Jag är särskilt förtjust i mina exemplar som är mörkt gröna, nästan utan tigrering, med gula kanter.

Apostlaliljan kallas också tolv apostlars lilja för att den sägs blomma när den fått tolv blad. Blomman är vackert vit, lila och gul och liknar en orkidé. Den står bara en dag, så det är lätt att missa den om man inte är uppmärksam. Apostlaliljan brukar inte gå att köpa i butik längre.

Mina exemplar är sprungna ur växter som jag har fått med mig från mamma i Narken. Nu står de i mitt sovrumsfönster och skyddar mot insyn från grannarna tvärs över gården. Både svärmorstunga och apostlalilja är väldigt tacksamma växter. De överlever nästan vad som helst – vilket inkluderar att deras matte tar en flera veckor lång semester i Narken mitt i sommaren då de får klara sig utan vatten.

Intresset för krukväxter har fått ett uppsving under senare år och det är numera både hett och nördigt att pyssla med krukväxter – särskilt de lite mer krävande och ovanliga sorterna. Facebookgruppen Växtgäris för tjejer som gillar växter är omåttligt populär och inte alldeles lätt att bli medlem i för att intresset är så stort.

Min gammelfarmor Lassin Kaisa-Maria var nog också en växtgäri även om hon inte visste om det. På det här fotot poserar hon i pörtet på Lassigården framför sina växter. Förutom pelargoner ser det även ut att finnas en gullranka på bilden och kanske även senaste årens inneväxt palettblad?

Lassin Kaisa-Maria 1968. Foto: Helga Oja

Har ni några gamla klassiska blommor eller gröna växter i er ägo från gamla släktingar eller bekanta? Vilka krukväxter var vanliga i Narken förr? Det vore roligt att ordna ett sticklingsbyte i Narken för att byta växter med varandra under sommaren om intresse finns!

/ Lassin Ewa

11 kommentarer

 1. Lassin Heikka

  Fina foton! Om 40 år ska jag fota dig i huivi och en sån cool klänning framför dina växter med Kaisa-Marias bild som förlaga. En målbild. ? Kom med fler inlägg, det är fin läsning!

  • Ewa Brånin

   Tack! Vilken bra idé! Nu känns det bara fint att bli äldre! ?

 2. Erik Lampa

  Växtzonerna flyttar norrut pga av skövlingen i Amazonas

  • Ewa Brånin

   Apostlaliljan kommer faktiskt ursprungligen från Brasilien. ??

   • Erik Lampa

    Snart kan du odla kaffe i Lahenpää igen

 3. Lina-Lotta Taavola

  Vilket fint inlägg, Ewa! Jag älskar krukväxter. Synd att man inte kan klicka på bilden på Kaisa-Maria, jag hade velat zooma in. I vår samling finns bland annat en gammal bladkaktus från min morfar som jag fått att blomma endast en gång.. Jag har precis köpt några kottar till lilafärgad lyckoklöver, det är nog en klassisk krukväxt. Pelargoner har jag råkat snöa in mig på och väntar med spänning på att se hur odlingarna går i sommar.

  • Ewa Brånin

   Kul med gamla växter med historia! Jag får komma och hälsa på och kika på er djungel nångång när det känns safe.

   Bilden på Kaisa-Maria är inte av så bra kvalitet att man hade kunnat se särskilt mycket bättre om man zoomar, men jag ska försöka lista ut hur man lägger upp bilder som kan förstoras framöver.

   Lycka till med pelargonerna!

 4. Lassin Tina

  Vilket roligt inlägg om växter i nutid och dåtid både i Narken och på andra platser. Apostlalijan är mycket fin ?

 5. Erik Lampa

  Det finns en blomma som heter narcissist…

  • Ewa Brånin

   Påskliljor och pingstliljor är narcisser. Växer de i byn eller är klimatet för ogästvänligt?

   • Erik Lampa

    Potatis växer i alla fall, behöver endast vatten i grytan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2022 Narken

Tema av Anders NorenUpp ↑