Delar av Narkens Idrottsförenings historia nedtecknat av Hans Lönnelid
till Idrottsföreningens 70-års jubileum 2019

Narkens Idrottsförening bildades 1949 – initiativtagare var Per Larsson. Han hade även flera medhjälpare som stöttade vi föreningens tillkomst.

Narken var vid den tiden en stor by, med Kronotorp, Kolonat och grannbyn Puolamajärvi.

Första tiden var det främst skidåkning, fotboll och löpning som var de största aktiviteterna. Skidåkningen var stor med många aktiva som var med på dom olika tävlingarna i kringliggande byar. Några deltog till och med på DM-tävlingar och dom stora länstävlingarna som till exempel Kirunaspelen, Jarka-loppet, BAIK-loppet, Övertorneåspelen m.m.

Från Puolamajärvi var Stridsmans och Johanssons duktiga skidåkare. Nordmarks från Narken och Kantolas (Lönnelid) från Långheden var även dom duktiga.

Skidåkning var en stor sport där hela byn ställde upp mangrant vid till exempel arrangemanget av Narkenloppet. Narkenloppet arrangerades även på sommaren som löptävling.

På skolan i Narken så var skidåkning den dominerande sporten under vinterhalvåret. Alla åkte skidor. Skolungdomens Vinterspel i Korpilombolo dominerades oftast av ungdomar från Narken, både individuellt och i lagtävlingen. Även vid Lilla VM hade Narkens ungdomar stora framgångar vid flera tillfällen.

Skidåkarna från Narken hade också framgångar i Distriktsmästerskap för Norrbotten med vinst i stafett vid ett tillfälle.

Den största framgången nåddes när Göran Lönnelid från Långheden segrade vid Junior-SM 1956.

Många av skidåkarna från Narken tävlade för andra föreningar senare med stora framgångar. Åke Stridsman från Puolamajärvi var en av länets absolut bästa när han tävlade för Övertorneå IF, därtill var han ytterst duktig skidledare efter karriären i Övertorneå.

Barbro Rantatalo vann skol-SM under hennes realskoletid i Korpilombolo.

Skidåkningen var den största verksamheten för Narkens Idrottsförening fram till 1960-talets början.

Löpningen var oftast sommarträning för skidåkarna. Många av skidåkarna var även duktiga fotbollsspelare även om tekniken inte alltid var den bästa. Narkens IF var på 1950-60-talen ett av Tornedalens bästa fotbollslag. Det förekom inom fotbollen hårda derbymatcher mot Kainulasjärvi. Vi som bodde i Långheden spelade med Narken för det mesta, men det fanns även dom som spelade för Kainulasjärvi. Detta medförde att derbymatcherna blev ännu tuffare. Narken uppfostrade många duktiga spelare – den främste var utan tvekan Rolf Larsson (Mäki-Rolle). Han kunde göra vad han ville i Narkentröjan. Rolf hade utan tvekan blivit en Allsvenskspelare med kvalité om han satsat på fotbollen helhjärtat.

Det fanns många andra duktiga fotbollsspelare i Narkens IF. För att nämna några; Nordmarks-familjerna, Elimääs-backhoppare, Ridbäcks-pojkarna, Augustssons, Johanssons, Kantolas, Klippmarks, Lundins, Haapasaaris, Taavola och läraren Åke Andersson m.fl.

Fotbollen var största samtalsämnet under sommarperioden och många av Narkenspelarna gick vidare till större klubbar. Detta med fotbollen var ett sätt att leva i Narken.

Jag själv var spelare i Narken under många år, bristfällig teknik och ingen större snabbhet men med god kämpaglöd och bra kondition så gick det hyfsat i division 6. Vi vann serien i division 6 1971 och gick upp i division 5.

Det gick inte så bra i division 5 utan vi åkte ut trots att vi hade flera duktiga spelare, men laget var ihåligt med för många division 6 spelare.

Det roligaste i Narkens IF var att vi hade trevligt tillsammans. Festen när vi vann serien glömmer vi aldrig med Amerikafläsk och färskpotatis till god dryck. Vi var tillsammans och hade roligt i flera dagar kring Sandvallen.

Det blev lite för tunt med spelare i mitten av 70-talet och fotbollen lades ner, senare gjordes en nystart men den höll bara i ett par år.

Narkens IF hade även verksamhet i andra sporter, till exempel bordtennis var en stor sport under ”Mr Pinigs” Åke Anderssons ledarskap på 1950-60 talen. Narken spelade i bordtennisserier och flera ungdomar spelade även i Lill-VMs slutspel.

Friidrott bedrevs också inte enbart i löpning utan även i t.ex. höjdhopp, längdhopp, stavhopp, kula, diskus m.m. Vi anordnade egna friidrottstävlingar t.ex. vid Skolan, Iivarinmännikkö, Långheden och Sandvallen.

Efter glansdagarna från 1949 till ca 1975 blev det mycket sämre med idrottsaktiviteterna. Urbaniseringen gjorde att småbyarna i Norrbottens inland blev öde och tomma på barn och ungdomar.

De flesta föreningar dog sotdöden, men inte Narkens IF! Narken har de senaste åren mycket aktiviteter tillsammans med Narkens Intresseförening. Exempelvis Narkenveckan är en stor succé med fina arrangemang en hel vecka med Harrens Dag som stor final. Idrotten har också levt upp med skidåkning och löpning. Löpartävling arrangeras på sommaren och fina skidspår ordnas varje vinter där Narkenborna är aktiva. Narkens IF är medlem i både Skidförbundet och Friidrottsförbundet.

SLUTORD

Narkens Idrottsförening är en pigg 70-åring som går vidare med högburet huvud och som kommer kunna utvecklas med nya unga ledare som vill, kan, törs och vågar.